טיפול בעזרת כלבים

התפיסה הטיפולית

האפשרות להגיע למערכת יחסים בריאה ואינטימית עם הכלב, הופכת אותו לשותף יעיל לעבודת הסיוע והשיקום. עבודת טיפול בעזרת כלבים מתמקדת ביצירת מחויבות הדדית בין האדם לכלב אשר משמש כשותף חינוכי וטיפולי שבעזרתו ניתן לחדור למחוזות חבויים בנפשו של המטופל.

מהות הטיפול

אצלנו ב'מדברים עם כלבים', סיוע ושיקום בעזרת כלבים מיועד לאנשים בעלי צרכים מיוחדים מסוגים שונים ולבעלי לקויות שכליות, נפשיות ומוטוריות. כלבנות טיפולית זו, מאפשרת מרחב טיפולי של אהבה וחיבה ללא תנאי וללא שיפוט.

טיפול בעזרת כלבים כולל תכניות התערבות הנבנות על ידי צוות 'מדברים עם כלבים', שכוללות בין השאר טיפול רגשי בעזרת כלבים, טיפול בפחד מכלבים ותרפיה בעזרת כלבים. התכניות משלבות את הכלב במרחב הטיפולי ומותאמות לכל אוכלוסיה בהתאם למאפייניה הייחודיים. הקרבה לכלב והעבודה עמו, תורמות לעיצוב אופיו ואישיותו של האדם, משפרות רבדים שונים בבריאותו הפיזית והנפשית, בעיצוב אופיו ואישיותו, והופכות אותו ממטופל למטפל וממקבל לנותן.

כלבנות טיפולית הינה בחלקה פרטנית ובחלקה בקבוצות קטנות ובינוניות.
המשולש הטיפולי כולל את המטופל, את הכלב ואת איש הצוות ובבסיס הקשר נמצאת האהבה והאמון הנרכשים בין השלושה. תפקיד איש הצוות להוביל ולהנחות, אולם לעיתים תכופות אלו דווקא הכלבים או המטופלים עצמם שמכתיבים את אופי וקצב הטיפול.

טיפול בעזרת כלבים - אוכלוסיות היעד

מוגבלויות שכליות הוא מושג רחב, המכיל בתוכו הגדרות שונות של דיירים ומטופלים וביניהן פיגור שכלי והפרעת התפתחות מוכללת (PDD).
במסגרת הפעילויות טיפול בעזרת כלבים שלנו, צוות 'מדברים עם כלבים' מגיע למוסדות בהם מתגוררים דיירים המאובחנים כלוקים בהפרעות שונות וברמות שונות של מוגבלויות.

מהמאמרים שלנו:

במפגשים הראשונים עם הדיירים, הצוות שלנו עורך איבחון מקצועי להערכת רמת התפקוד הכללית של המטופלים ואת רמת התפקוד שלהם מול כלבים, מרכיב את הקבוצות השונות לפעילויות הכלבנות הטיפולית ומתאים את הטיפול הנכון לכל מטופל בהתאם לצרכיו הייחודיים, כגון: סיוע טיפולי בעזרת כלבים, טיפול בעזרת כלבים, טיפול בפחד מכלבים, תרפיה בעזרת כלבים ועוד.
טיפול בעזרת כלבים
אנשי הצוות המסורים שלנו מקיימים פעילויות טיפול בעזרת כלבים במגוון מוסדות מובילים:
כפר עידוד
מערך דיור גל
מעון שקמה (רעננה)
מעון בית גיל-עד
אקי"ם חדרה
מרכז בראשית (שער מנשה)
רשת מעונות אתגר
נווה נטוע
בית ספר גל אור
בי"ח פסיכיאטרי טירת הכרמל
וכן מול לשכות הרווחה בערים חדרה ונתניה

לקויות שכליות​

המושג מוגבלויות שכליות הוא רחב ומכיל בתוכו הגדרות שונות של דיירים ומטופלים. במסגרת טיפול בעזרת כלבים באוכלוסיות אלה, אנו מגיעים לרוב למוסדות אשר בהם ניתן למצוא דיירים ברמות שונות של מוגבלויות ואשר מאובחנים כלוקים בהפרעות שונות. בבואנו למפגשים הראשונים עם דיירים,
אנו עורכים אבחון שלנו על מנת להעריך את רמת התפקוד הכללית ואת רמת התפקוד מול כלבים וכך אנו בונים את הקבוצות השונות ומתאימים את הטיפול הנכון והמתאים לכל אחד ואחד.


בעזרת הכלבים נוכל להתמקד בשיפור בקשב, ריכוז וזיכרון, למידת פקודות בסיסיות, הקניית מיומנויות חשיבה ועוד.

לקויות מוטוריות

לקויות אלו מתחלקות למגוון רחב של הפרעות נוירולוגיות הפוגעות בתפקוד המוטורי של האדם, ביניהם: שיתוק מוחין, ניוון שרירים, טרשת נפוצה, DCD ועוד. ברוב המקרים, לקויות אלו בולטות לעין וניתן לזהותן מיד.
המפגש בין הכלב לבין המטופל הינו מרגש. הכלב מגיע למפגש נטול דעות קדומות, מלא באהבה חסרת גבולות והקשר שנוצר הוא כנה ואמיתי. במסגרת הטיפול, הכלב מהווה קטליזאטור לתהליכים שונים, המטופל יכול להנות מליטוף והברשת הפרווה, האכלה או אחיזת רצועה, ובכך לשפר את יכולותיו במוטוריקה העדינה, בקואורדינציה ובקשר עין-יד.
לחילופין, יכול הכלב לסייע ולשפר את יציבתו של המטופל במהלך טיול בחדר או בחוץ ואף ישיבה עם כלב קטן על הברכיים.


בעזרת הכלב נוכל לעבוד על הגדלת טווח תנועה, שיפור מוטוריקה גסה ועדינה, שיפור יכולת תנועה במרחב, חיזוק שרירים, שיפור יציבה ושיווי משקל וגיוון בגרייה סנסורית.

לקויות חושים

חמשת חושי האדם מאפשרים לנו לתקשר באופן שוטף עם הסביבה. לקות חושית פוגעת בחוש אחד או יותר ומונעת מהאדם תקשורת נורמטיבית עם האנשים סביבו.
הכלב כשותף יכול לסייע לאדם הסובל מלקות חושית להתמודד טוב יותר עם מגבלה זו בדרכים מגוונות.
אחת התכונות המדהימות של הכלב היא היכולת שלו לאהוב ולהתמסר ללא תנאי ודעות קדומות. נקודת המבט שלו אינה שיפוטית ועל כן הקשר שיכול להבנות בינו לבין אדם בעל לקות כלשהי הוא קשר נטול עכבות. הקשר שנוצר מאפשר לאדם לחוש ביטחון, תחושת שליטה, אמון ולא פחות הנאה וסיפוק.
דרך התקשורת של הכלבים עם הסביבה היא רב חושית. הכלב יודע לקבל מידע מאיתנו באמצעות שפת גוף, מילים ואינטונציה של הקול.
אדם אילם או כבד שמיעה ילמד לתקשר עם הכלב באמצעות שפת גוף נכונה ללא מילים או קול, עובדה שתגרום לו להרגיש משמעותי ותשפר את הביטחון העצמי.
אדם כבד ראייה או עיוור ילמד לתקשר עם הכלבים באמצעות שפת גוף וטונים, ויותר מזאת, יוכל להשתמש בחוש המישוש לטובת מגע עם הכלב.
בתוך קבוצה, הכלב הופך להיות מגשר משמעותי בין בעל הלקות לסובבים אותו, הוא מאפשר העלאת תחושת שייכות והערכה של הסביבה.


התקשורת שלנו עם הכלבים מגוונת ומבוססת על אלמנטים רבים אשר יכולים להחליף את החוסר של המטופל בחוש מסוים. ביחד עם הכלבים אנו מתגברים על המגבלות ולומדים לאהוב ולהיות נאהבים ללא תנאים.

לקויות חברתיות

אופיו המיוחד של הכלב, אהבתו חסרת הגבולות וחוסר הרצון והיכולת שלו להסתכל בצורה ביקורתית ושיפוטית, הופכות אותו למגשר חברתי מהמילה הראשונה.
ילדים ואף בוגרים, שלעיתים יתקשו למצוא שפה משותפת עם סביבתם האנושית, ימצאו אוזן קשבת וכתף תומכת דווקא אצל הכלב.
לעיתים, מודל העבודה אותו אנו בונים מבוסס על כלב אותו יגדל המטופל בביתו, ולעיתים אלו הכלבים הטיפוליים שלנו, המגיעים לפגישה טיפולית. 

האהבה ללא תנאים של הכלב, ההבנה הטבעית שלו לצרכים שלנו והיכולת שלו לזהות מה שאנחנו צריכים ולתת לנו את זה הופכות אותו לחיה היחידה שיכולה להיות באמת חברה שלנו. ויש מי שבשבילו הכלב הוא באמת ובתמים ידידו הטוב ביותר של האדם.

 

בעזרת הכלב נוכל להעלות את המוטיבציה, את תחושת השליטה, הבעה מילולית, שיפור מיומנוית חברתיות והעלאת הביטחון העצמי

חרדה ופחד מכלבים

חרדה מכלבים יכולה לנבוע ממספר רב של גורמים. זו יכולה להיות טראומת ילדות, חינוך לקוי, חשיפה לא מספקת או סימפטום של חרדתיות כללית. לא משנה מה הסיבה ומה הגורם, זה ניתן לטיפול ולשינוי.
בבואנו לטפל בילדים הסובלים מחרדות אנו מתחילים את התהליך עם הכלבים התרפיים שלנו ואט אט, ממפגש למפגש, אנו עוברים למפגשים מבוקרים גם עם הכלבים הגדולים יותר. היכולת שלנו להתאים, מבין מאגר הכלבים שלנו, את הכלב הנכון לעבודה לילד ספציפי, היא גבוהה.
במהלך המפגשים הילד הנחשף לכלבים,  מתחיל להפתח אליהם ובדרך כלל, בסוף התהליך, לא רק שהוא אינו חושש מהם, הם הופכים להיות אנשי סודו.

 

כאשר ילד חרד מגלה את עולם הכלבים, הוא הופך להיות אדם בטוח יותר ומגלה בעצמו כוחות אשר עוזרים לו להתגבר גם על מכשולים אחרים.